۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸

نگرانی وزیر آموزش و پرورش ایران از رواج فیلترشکن‌ها بین دانش‌آموزان

فیلترینگ تلگرام باعث شده تا دسترسی به فیلترشکن‌ها میان ایرانیان به‌ویژه دانش‌آموزان نوجوان و جوان آسان شود. وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی با ابراز نگرانی از این شرایط اعلام کرد خانواده‌ها را از استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی منع کرده‌ایم.

فیلترینگ تلگرام از اردیبهشت سال گذشته علاوه‌بر تاثیری که بر کسب‌وکارهای آنلاین ایرانیان گذاشته است، بر شیوه زندگی گروه‌های مختلف مردم نیز تاثیرگذار بوده است. براساس آمار سال ۱۳۹۶ به‌نقل از مرکز فناوری اطلاعات ایران، تلگرام با ۹۴.۵ درصد، بالاترین میزان استفاده را در میان کاربران ایرانی داشت که بین ۴۰ تا ۴۵ میلیون نفر در سال ۹۶ از آن استفاده می‌کردند و در واقع تلگرام رسانه ملی ایران محسوب می‌شد. همین امر باعث شد که پس از فیلترینگ آن، استفاده از فیلترشکن‌های مختلف، مانند پراکسی‌ها و VPN‌ها در میان مردم به‌شکل چشم‌گیری افزایش پیدا کند.

کاربران تلگرام که علاوه‌بر بزرگسالان، نوجوانان و جوانان را نیز دربرمی‌گرفت از این ابزارها برای دور زدن فیلترینگ تلگرام استفاده می‌کنند. محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش ایران در این‌باره به دیجیاتو، گفت که «این همان اشکالی‌ است که قبل از فیلتر شدن تلگرام هم مطرح شده بود و حالا با فیلتر شدن آن و سایر رسانه‌های خارجی، نوجوانان به سمت استفاده از فیلترشکن یا VPN سوق داده شدند. در واقع این‌طور باید نگاه کرد که استفاده از فیلترشکن دروازه ورود به سایت‌ها و فضاهای مستهجنی است که هیچ‌کسی راضی به ورود دانش‌آموزان به آن‌ها نیست در حالی‌که این اتفاق افتاده است.»

او از تلاش این وزارتخانه برای تشویق دانش‌آموزان ایرانی به استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی خبر داد و گفت که «مدارس ما در برخی از مواقع فعالیت‌های اداری و تکلیف‌های دانش‌آموزان و ارتباط با اولیا را از طریق پیام‌رسان‌های خارجی انجام می‌دادند. ما منعی برای استفاده از آن‌ها ایجاد کردیم اما می‌دانیم که این منع همیشه جواب نمی‌دهد.» او همچنین به ناکارآمد بودن برنامه «سینا روبیک» برای استفاده خانواده‌ها اشاره کرد «امیدواریم بتوانیم جایگزین کردن پیام‌رسان‌های داخلی را تا مهر ماه سال ۹۸ گسترش دهیم.»

با این حال وزیر آموزش و پرورش ایران درباره این‌که این وزارتخانه چه برنامه‌هایی برای جلوگیری از گسترش فیلترشکن‌ها میان دانش‌آموزان دارد، صحبتی نکرد. به نظر می‌رسد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران نیز به این موضوع اهمیتی نمی‌دهد.