۱۱ تیر ۱۳۹۸

تعرفه بالای اینترنت، راهی برای سرکوب بیشتر

در پی درخواست اپراتورهای اینترنت برای افزایش قیمت اینترنت، وزیر ارتباطات در قبال بالا بردن کیفیت سرویس تلویحاً با افزایش قیمت موافقت کرد. این درحالی است که اینترنت در ایران ارزان نیست و کاربران ایرانی در روزهای اخیر شاهد کندی و قطعی اینترنت بوده‌اند.

محمدجواد آذری جهرمی در توییتی اعلام کرد: «شرکت‌های ارائه کننده خدمات اینترنت ADSL، در درخواستی مفصل، نوشته‌اند با افزایش بالای هزینه‌هایشان و کاهش تعداد مشترکینشان ـ‌ که به سمت اینترنت موبایل رفته‌اند ـ با کاهش درآمد جدی نیز مواجهند. آنها درخواست کرده‌اند تعرفه آنها ۵۰ درصد افزایش یابد.»

وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه سرویس ADSL رو به انقراض است خطاب به شرکت‌های اینترنتی گفت: «سرمایه گذاری کنید، تکنولوژی را به‌روز کنید، تولیدات داخلی استفاده کنید، کیفیت خوب ارائه کنید، برای مردم هم پرداخت هزینه سرویس خوب قابل توجیه است. منتظر برنامه‌هایشان هستیم. پرداخت عدم مدیریت صحیح هزینه‌ها از جیب مردم، قابل قبول نیست.»

گفته می‌شود چهارشنبه هفته جاری شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنت ثابت (FCP) در جلسه‌ای با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار است مستندات و دلایل خود را برای افزایش قیمت اینترنت ارائه دهند تا تصمیم‌گیری نهایی در افزایش نرخ اینترنت صورت گیرد.

با این حال، کاربران اینترنت در ایران همیشه از قیمت سرویس اینترنت گلایه دارند و هزینه‌ای را که بابت این سرویس می‌پردازند نسبت به کیفیتی که دریافت می‌کنند، متناسب نمی‌دانند.

حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات معتقد است که «در مقیاس‌های جهانی ایران ارزان‌ترین قیمت اینترنت را دارد. به بیان دیگر قیمت اینترنت ایران، ارزان‌تر از میانگین جهانی هم در حوزه اینترنت ثابت و هم در حوزه اینترنت موبایل است؛ اما یک واقعیتی وجود دارد و آن اینکه مردم بر اساس درآمد و وضعیت اقتصادی خودشان معتقدند که قیمت اینترنت در ایران گران است، در مقابل اپراتورها با توجه به هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری و نگهداری شبکه، معتقدند که قیمت اینترنت در ایران ارزان است.»

براساس گزارش مهر، در کشورهای مختلف جهان، شارژ اینترنت فاکتوری از هزینه و درآمد کاربران آن کشورها است و به‌نوعی میان آن توازنی برقرار است. به همین دلیل قیمت اینترنت اگرچه در کشورهای توسعه‌یافته نسبت به کشور ما بالاتر به نظر می‌رسد، اما سهم اینترنت نسبت به درآمد افراد در این کشورها، رقم قابل توجهی نیست و البته کیفیت این سرویس به مراتب بالاتر از سرویسی است که در ایران ارائه می‌شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که اینترنت ثابت در کشورهایی مانند ترکیه، هند و چین تقریباً از ایران ارزان‌تر است و سهم کمتری را از درآمد افراد را در بر می‌گیرد. این در حالی است که قیمت اینترنت در کشورهایی مانند آلمان و فرانسه و سنگاپور، گران‌تر از ایران است. اما اینترنتی که این کشورها به کاربران خود ارائه می‌دهند از نظر سرعت و کیفیت و نیز دانلود نامحدود، قابل مقایسه با این سرویس در ایران نیست.

در این میان خبرگزاری فارس،‌ وابسته به سپاه انقلاب اسلامی در گزارشی با بیان پیشنهادی اعلام کرده است که «چرا به‌جای اینکه شبکه‌های اجتمایی را فیلتر کنند تعرفه اینترنت استفاده از آنها را زیاد نمی‌کنند که برای مصرف‌کننده، مقرون به‌صرفه نباشد. به جای فیلترینگ تعرفه استفاده از شبکه اجتماعی خارجی را زیاد کنید.»

بر این اساس به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی قصد دارد برای کاهش دسترسی شهروندان به اطلاعات و خبررسانی آزاد، تعرفه اینترنت را بالا ببرد تا آن نیز به‌عنوان کالایی لوکس محسوب شود و مانند بسیاری از اقلام که این روزها از سبد خانواده‌ها حذف شود یا استفاده از آن کاهش بیابد؛ از سوی دیگر با توجه به کندی و قطعی بالای اینترنت ایران در هفته‌های اخیر، به نظر می‌رسد این روندی است که جمهوری اسلامی برای کاهش دسترسی مردم به اطلاع‌رسانی و سرکوب بیشتر در پیش گرفته است.