۲۸ خرداد ۱۳۹۹

ناگفته‌های جهرمی از دکمه‌های فیلترینگ

آذری جهرمی می‌گوید که «هیچ شبکه اجتماعی مورد نیاز مردم تاکنون با رأی کارگروه مسدود نشده است جز «وی‌چت» که در ابتدای سال ۹۲ فیلتر شد.» او مدعی است که دستش روی دکمه فیلترینگ نرفته است با این حال بسیاری از محدودیت‌ها، اختلالات و قطعی‌های اینترنت در دوره او اتفاق افتاده است.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حالی که مسئول فیلترینگ در جمهوری اسلامی است، از فیلترینگ وب‌سایت‌های اظهار نارضایتی کرده و گفته است که «تنها یک دکمه فیلترینگ وجود ندارد و این دکمه‌ها هم زیر دست یک نفر نیستند. راه‌های مختلفی برای فیلتر کردن وجود دارد.»

او با اشاره به تغییر قانون فیلترینگ پس از اعتراضات مردم در سال ۱۳۸۸ توضیح داد: ‌تا پیش از سال ۸۸ فیلترینگ طبق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام می‌شد. از بعد از ۸۸ که قوانین مربوط به جرایم رایانه‌ای در مجلس تصویب و حدود در آن تعیین شد، بنا شد که فیلترینگ، از دو راه انجام شود؛ راه اول با رأی کارگروهی ۱۲ نفره است که ۶ نفر آن را اعضای غیردولتی تشکیل می‌دهند؛ کارگروهی که با عنوان تعیین مصادق مجرمانه فعالیت می‌کند. وزارت ارتباطات یک رأی در آن کارگروه دارد. راه دیگری هم که وجود دارد؛ حکم قاضی است. براساس شکایت‌های پرونده‌ای قاضی می‌تواند حکم فیلتر صادر کند.

آذری جهرمی روش فیلترینگ وب‌سایت‌ها را این‌طور توضیح داد که «فراهم‌کنندگان خدمات دسترسی (‌شرکت‌های ارائه‌دهنده اینترنت موبایل یا خانگی) طبق قانون موظفند که سایت مورد نظر کارگروه، قاضی و... را با حکم قضایی یا ابلاغیه تعیین مصادق مسدود کنند.»

او وظیفه وزارتخانه‌اش را ایجاد هماهنگی بین سایر اعضای دولت عنوان کرد و مدعی شد که «این وزارتخانه می‌تواند برای مشکلات این‌چنینی بهترین راه‌حل‌ها را پیدا کند که دغدغه‌های فرهنگی برخی، الزاما به فیلترینگ سایت‌ها ختم نشود و مسدود‌سازی‌ به حداقل ممکن برسد. هیچ شبکه اجتماعی مورد نیاز مردم تاکنون با رأی کارگروه مسدود نشده است جز «وی‌چت» که در ابتدای سال ۹۲ فیلتر شد. برخی دوست دارند بگویند که دست وزیر ارتباطات روی دکمه فیلترینگ رفته اما همه مدارک و شواهد و... موجود است. حکم‌دهنده مشخص است. اجرا‌کننده مشخص است. شما خودتان می‌توانید ببینید دست چه‌کسی روی دکمه رفته است.»

وزیر ارتباطات با ادعای اینکه محدودسازی کاربرها با فشار انحصار داخلی و تحریم خارجی در اینترنت ایران مشکل ایجاد کرده است، افزود: کاربردهای اینترنت خانگی در ایران به اندازه کافی توسعه نیافته است. در کشور ما، سرویس‌های بین‌المللی خدماتی ارائه نمی‌دهند. YouTube‌ فیلتر است. شبکه جهانی Netflix کار نمی‌کند. سرویس‌های داخلی هم بعضا در انحصار برخی با مجوز صداوسیما قرار دارند. شما ببینید در کشورهای دیگر ۷۰ تا ۸۰ درصد ترافیک کاربران برای تماشای ویدئو، فیلم، سریال و... استفاده می‌شود اما در ایران این رقم گاهی به ۲۰ درصد هم نمی‌رسد.

آذری جهرمی با رد این‌که رتبه سرعت اینترنت ایران بسیار پایین (۷۹ در میان ۱۴۱ کشور) است، گفت: هزینه اینترنت برای مردم ایران مقرون به‌صرفه است.

او با اشاره به سیاست پالایش محتوا در توییتر ادعا کرد که به‌دنبال چنین سیستمی برای کاربران داخل ایران است و اظهار کرد: باید در سیاست‌ و خط‌ مشی خود تجدیدنظر کنیم. در بسیاری از کشورهای دنیا، موضوع پالایش محتوا مطرح است. اخیرا شما دیدید که شرکت توییتر با تابعیت آمریکایی، توییت‌های رئیس‌جمهور این کشور را به‌دلیل مغایر بودن با واقعیت پالایش کرد. یا اگر یک ویدئو کودک‌آزاری در وب‌سایتی منتشر شود، آن ویدئو به سرعت حذف می‌شود نه اینکه کل پلتفرم مسدود شود. در ایران هم باید به قانون برگردیم. در نص قانون جرایم رایانه‌ای، به پالایش محتوای در دسترس اشاره شده، نه انسداد. کودک‌آزاری، تروریسم، مسائل مربوط به امنیت ملی یا قوانین مربوط به کپی رایت، در همه کشورها انجام می‌شود و منظور ما از پالایش، مقابله ایجابی و سلبی با این محتواهاست.

وزیر ارتباطات در رابطه با ناکامی پیام‌رسان‌های داخلی گفت: مشکلات داخلی پیام‌رسان سروش زیاد است. در پیام‌رسان‌های داخلی، پر استفاده‌ترین پیام‌رسان سروش است اما وامی مازاد بر مصوبه شورا تاکنون در اختیار مدیریت این مجموعه قرار نگرفته است. از سوی دیگر من در جلسه علنی مجلس اعلام کرده بودم که همه پیام‌رسان‌های داخلی با هم به اندازه ۱۵ میلیون ظرفیت دارند اما همان روز مدیرعامل سابق سروش مدعی شدند که می‌توانند ۲۰ میلیون کاربر را پوشش دهند. دروغ گفتند و همین دروغگویی مانعی برای رشد سروش شد.