۱۶ شهریور ۱۳۹۹

قوه قضاییه همدست وزارت اطلاعات و ارتباطات در فعالیت پوسته‌های تلگرام

رئیس مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرده که پوسته‌های تلگرام با هماهنگی قوه قضاییه فعالیت می‌کردند، این در حالی است که پیش‌تر این پوسته‌ها با پشتیبانی وزارت اطلاعات و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت می‌کردند. به هر حال این پوسته‌ها اطلاعات کاربران را در اختیار نهادهای امنیتی قرار می‌دادند.

ابوالحسن فیروزآبادی با بیان اینکه نیاز مردم به پیام‌رسان و شبکه اجتماعی و رسانه کاربرمحور، مورد قبول شورای عالی فضای مجازی است، افزود: «در ابتدا که تلگرام مسدود شد، پیام‌رسان‌های داخلی اقدام به ارائه خدمات کردند، اما از نظر آمادگی سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای ارائه سرویس قابل اعتماد به همه مردم ایران نبودند و دیدیم که دچار مشکل‌هایی شدند. به همین دلیل هم با هماهنگی قوه قضاییه اجازه داده شد که پوسته‌هایی به‌صورت موقت فعالیت کنند و این پوسته‌ها هم اثرات خوبی داشتند.»

این در حالی است که به گفته نصرالله پژمان‌فر نماینده اصولگرای مجلس ایران، تلگرام طلایی و هاتگرام مورد پشتیبانی وزارت ارتباطات و وزارت اطلاعات با ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه، در اختیار قرار دادن سرورهای فراوان به آن‌ها و ارائه خدمات دیگر فعالیت می‌کردند. آن‌ها می‌خواستند پوشش امنیتی برای مراقبت و کنترل کاربران داشته باشند و این موضوع را در جلسات متعدد ابراز می‌کردند. برای این مساله مستندات کافی هم وجود دارد.

فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی ادامه داد: «ما هدفمان این بود که مردم را از فیلترشکن‌هایی که دستگاه‌های ارتباطی مردم را آسیب‌پذیر می‌کند نجات دهیم و ضمنا مردم از تلگرامی استفاده کنند که موارد ضداجتماعی و ضدفرهنگی در آن پالایش شده است. ‌ اما آمریکایی‌ها از این مساله نگران شدند و با مشکلاتی در زمینه توطئه‌هایی که در حوزه ارز و اعتصابات داشتند، مواجه شدند و به همین دلیل نسبت به حذف پوسته‌ها اقدام کردند.»

او همچنین در مورد لو رفتن اطلاعات کاربران ایرانی از طریق این دو پوسته اعلام کرد که این مشکل ربطی به تلگرام طلایی و هاتگرام نداشت و مسئولیت این اتفاق را تا حدی به گردن خود تلگرام و باگ آن انداخت: «لو رفتن اطلاعات ۴۲ میلیون کاربر ربطی به پوسته‌های تلگرام نداشت و مربوط به باگ خود نرم‌افزار تلگرام بود. یک شرکت خصوصی کوچک ایرانی، با استفاده از یک باگ خود تلگرام و خزش (کراولینگ) اطلاعات کاربران را جمع‌آوری کرده بود. باید گفت متاسفانه این اطلاعات استخراج شده در شرایط ایمنی نگهداری نمی‌شد و از آنجا لو رفت. محتوای مکالمات و پیام‌ها در این اطلاعات وجود نداشت و فقط نام کاربر و تلفن لو رفته بود.»

در واقع، پوسته‌های ایجاد شده برای تلگرام که توسط جمهوری اسلامی ساخته شده بودند به دلیل ناامن بودن برای گوشی‌های همراه کاربران، از سوی شرکت گوگل از فروشگاه گوگل پلی حذف شده بودند.

فیروزآبادی گفته بود که «این کار یک اقدام تهاجمی بی‌سابقه بود که به گوشی ۳۰ میلیون کاربر ایرانی وارد شوند و اپلیکیشن‌ها را پاک کنند» اما گوگل این پوسته‌ها را صرفا به‌دلیل ایجاد ناامنی برای کاربران از فروشگاه خود حذف کرد اگر چه که بعدا در ۳۱ خرداد ۱۳۹۸ سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام خاموش شدند.